blogs
24 november, 2021

Vloerverwarming? Ga voor vloerkoeling!

Vloerverwarming? Ga voor vloerkoeling!


Vloerverwarming, je moet er bij deze temperaturen vast niet aan dénken. Maar wist je dat een vloer die geschikt is voor vloerverwarming ook geschikt is voor vloerkoeling? Dan wordt het ineens wel interessant voor in de zomer! We vertellen je er graag meer over.

 

Zo werkt vloerverwarming en vloerkoeling

Er zijn verschillende varianten als het om vloerverwarming gaat. Een bekende is de elektrische vloerverwarming, die is heel geschikt voor badkamers. Voor andere ruimtes wordt vaak gekozen voor de natbouwsystemen waarbij de buizen van de verwarming in het cement van de vloer worden gelegd. Een alternatief hiervoor is het droogbouwsysteem dat op een ondergrond wordt geplaatst. Die laatste is in aanleg duurder maar verdeelt de warmte weer beter en sneller waardoor het in gebruik voordeliger is.

De vloerverwarming was bijna altijd aangesloten op de cv-ketel maar steeds vaker kiezen mensen voor een warmtepomp. Door de leidingen van vloerverwarming met warmtepomp in de zomer te vullen met water van circa 18 graden Celcius, kun je de temperatuur in huis tot een aangenaam niveau dalen. Bij koeling door vloerverwarming wordt een warmtepomp ingezet voor het aanleveren van koel water. Er wordt in een gesloten leidingsysteem ‘koel’ grondwater opgepompt van ongeveer 16 graden Celcius of koele lucht gebruikt om te koelen. Met een vloerverwarming die ook kan koelen is een airco of een ventilator niet nodig in huis.

Hout_vloer_liggend2.png

Soorten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming en vloerkoeling

Niet alle vloeren zijn even geschikt voor vloerverwarming. Dit hangt met meerdere zaken samen. Zo moet je vloer niet alleen bestand zijn tegen de temperaturen van de verwarming, maar ook in staat zijn de warmte gelijkmatig te verspreiden. Daarom is het belangrijk dat je weet wat de warmtedoorlaatbaarheid (van je vloer is. Deze zogenoemde ‘rc-waarde’ wordt aangegeven in m² K/W. Een vloer met een lage waarde is uitermate geschikt voor vloerverwarming. Deze vloeren kunnen de warmte namelijk het meest efficiënt verspreiden. Welke vloeren hebben zo’n lage rc-waarde en zijn dus geschikt voor vloerverwarming?

Onze kunststofvloeren pvc en vinyl zijn heel geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling. Ze geleiden de warmte (temperatuur) heel goed en voelen daardoor snel comfortabel aan.

Het natuurlijke materiaal linoleum, of Marmoleum, kan zonder problemen worden toegepast op vloeren met vloerverwarming. Het materiaal geleidt de warmte uitstekend. Als het geheel aan de onderzijde verlijmd is, is de geleiding ook voldoende bij toepassing als hoofdverwarming.

Een houten vloer en vloerverwarming: het kan, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten omdat hout kan krimpen of uitzetten wanneer het warm wordt. Lang niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming, sommige houtsoorten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor vocht. De meeste eikenhouten vloeren uit onze NL Label vloerencollectie zijn geschikt voor vloerverwarming.

Voor laminaat in combinatie met vloerverwarming geldt in principe hetzelfde als bij een houten vloer: het materiaal kan krimpen of uitzetten. Daarnaast heeft laminaat heeft een isolerende werking, waardoor het effect van vloerverwarming niet optimaal is. De betere laminaatsoorten die wij in onze winkel verkopen zijn geschikt voor vloerverwarming, al moet je wel altijd rekening houden met een relatief hoog warmteverlies. Dit is het gevolg van de dikte van laminaatvloer en de aanwezigheid van een ondervloer. Wel zijn diverse soorten ondervloeren die laminaat geschikter maken voor vloerverwarming en vloerkoeling. Kom eens langs in onze winkel, dan kunnen we je er meer over vertellen!

laminaat_liggend.png

Advies nodig over vloerverwarming of vloerkoeling?

Wil je meer weten over de juiste vloer voor jouw woning? Je bent bij ons aan het juiste adres. We helpen je graag om de vloer te vinden die bij jouw woonwensen past. Of dat mét vloerverwarming en vloerkoeling is, of zonder. We vertellen je graag meer en denken met je mee zodat jij de juiste keuze maakt voor jouw interieur.